Thema: De Straot

Verhaal

Maandagmorgen

De deuren van de caravan zijn gesloten. Opeens zwaait de deur open en Sjan rekt zich buiten uit, met de muziek keihard aan. Op datzelfde moment komen Anne-Sophie en Claire naar buiten. Zij mopperen omdat ze door die harde muziek niet uit hebben kunnen slapen van het gala van gisteren. De postbode komt aangelopen met de post en hoort de dames mopperen. Hij vertelt tegen de kinderen dat het al jaren zo gaat, iedere morgen harde muziek en de buren die mopperen. Dit kan niet langer zo. Hij gaat de televisie een brief schrijven. Hoe heet dat ene programma ook alweer, met die buren die ruzie hebben? De kinderen moeten hier vandaag over nadenken en hij wil aan het eind van de dag horen hoe het heet.

Maandagmiddag.

Anne-Sophie, Karl en Claire komen met een handdoekje op. Zij willen lekker gaan zonnen. Dit kan helaas niet omdat er overal hondendrollen liggen van de buren. Hierover wordt gemopperd. Gelukkig gaan we morgen zwemmen, daar is het tenminste zuiver, zonder al die poep! Sjakie en Sjan zitten onderuitgezakt op hun bank te zonnen, terwijl ze de buren horen mopperen. Zij horen dat er morgen gezwommen gaat worden. Ze zijn helemaal door het dolle heen! BOMMETJUUHHH. En ze hoeven niet te douchen, dat kunnen ze morgen in het zwembad gratis en voor niets doen! Wanneer de postbode aangelopen komt, begint Anne-Sophie tegen hem te zeuren over die drollen. De postbode vraagt aan de kinderen of ze over de naam van dat televisieprogramma nagedacht hebben. De postbode gaat de brief schrijven naar John Willems, de presentator van het programma.

Dinsdag (zwembad)

De personages lopen rond op het zwembad. Sjakie en Sjan hebben douchespullen bij zich, ze gaan zich echt douchen. Ze gedragen zich heel uitbundig op het zwembad, bommetjes en dergelijke. Anne-Sophie, Karl en Claire zien er op hun allerbest uit. Hoge hakken, parasolletje bij, stropdas om. Ze gaan lekker luxe zonnen en genieten ervan dat alles schoon is. Verder mogen de personages zelf invullen wat ze precies doen.

Dinsdagmiddag

John Willems, cameraman en de postbode komen samen aan. Iedereen is heel nieuwsgierig en komt naar buiten, wat is hier allemaal aan de hand? Claire is helemaal wild van de camera en van John Willems. Ze wordt beroemd! Ook Sjan en Sjakie staan met hun neus vooraan. Zij vragen zich af wat die camera voor een machine is? Waar dient zoiets nou weer voor? Claire duwt hen weg, zij hoort in het middelpunt van de belangstelling te staan. Sjakie en Sjan zijn lichtelijk geïrriteerd. Anne-Sophie en Karl blijven bij hun ‘huis’, maar bereiden zich voor op hun televisiedebuut. Ondertussen mompelen John Willems en de postbode wat samen. John zegt tegen de postbode dat hij genoeg heeft gezien. De postbode vraagt aan John Willems wat hij precies gaat doen. John Willems wil ervoor zorgen dat de buren geen ruzie meer maken en wil dit vieren met een feest, als het lukt. Dus de kinderen moeten alvast een optreden verzinnen, voor het geval dat de buren het goed gaan maken.

 

Woensdagmorgen

John Willems gaat samen met zijn cameraman verhaal halen bij Anne-Sophie, Karl en Claire. Zij zien er natuurlijk op hun opperbest uit. Zelfs de butler is er voor gekomen. Ze zitten aan een tafeltje, terwijl ze voorzien worden van koffie en koekjes door de butler. John Willems vraagt aan hen wat het probleem precies is. Ze dreunen van allerlei dingen op die de buren fout doen. Harde muziek, drollen op het gras en ga zo maar door. Tijdens dit hele gesprek is Claire voornamelijk geïnteresseerd in de camera. Na het gesprek gaan John Willems en cameraman weer naar buiten. Ze komen toevallig de postbode tegen. Wanneer hij vraagt hoe het ging, geven ze hem een korte samenvatting van hetgeen er gebeurd en gezegd is.  

Woensdagmiddag

Nu zijn Sjan en Sjakie aan de beurt. John Willems en zijn cameraman gaan naar hen toe om weer verhaal te halen. Sjan en Sjakie zitten nog in de caravan. Sjan ziet de twee mannen aankomen en doet abrupt de caravan dicht. Ramen op slot en gordijnen dicht. Na wat over en weer geschreeuw in de caravan komt Sjakie toch naar buiten om te vragen wat ze ‘motte’.
Sjakie geeft de buren overal de schuld van. Wel tien auto’s op de stoep, altijd gezeur over van alles en nog wat, niets is goed genoeg! Als de buren chique feesten mogen geven tot laat in de nacht, mogen zij ook best ’s morgens vroeg ontwaken met harde muziek. Wat een gezeur. Na het gesprek gaan John Willems en cameraman weer naar buiten. Ze komen toevallig de postbode tegen. Wanneer hij vraagt hoe het ging, geven ze hem een korte samenvatting van hetgeen er gebeurd en gezegd is.

 

Donderdagmorgen

John Willems en cameraman roepen beide gezinnen naar buiten. John Willems heeft DE oplossing. Ieder gezin moet een activiteit verzinnen om samen te gaan doen. Dit zal de band versterken en de ruzies oplossen. Anne-Sophie, Karl en Claire moeten beginnen. Na hevig overleg besluiten ze om een dansje met de buren te wagen. Het wordt de Tango. Sjan en Sjakie zijn het hier ABSOLUUT niet mee eens, maar ze doen dan maar mee. Alles gaat uit de maat en ze bakken er niets van, integendeel tot Anne-Sophie, Karl en Claire, zij kunnen het precies en zullen dit ook laten zien. Nadat het dansje gedaan is, geeft John Willems Sjan en Sjakie de opdracht om voor straks een activiteit te verzinnen. Sjak en Sjakie gaan onder luide bezwaren terug hun caravan in. De rest gaat ook af. De postbode kijkt enthousiast toe tijdens dit alles.

Donderdagavond

Sjakie en Sjan zitten buiten op de bank. Ze zijn nog steeds aan het overleggen over de activiteit. Die buren en die John Willems zijn  maar vervelend, met die camera op hun neus de hele tijd. Wat kunnen ze doen om de buren eens goed terug te pakken? Sjan weet het! Die dochter van ze moet ontvoerd worden! Dat zal ze leren! Als John Willems en de cameraman komen, komen ook Anne-Sophie, Karl en Claire naar buiten. Sjan en Sjakie vertellen dat ze verstoppertje met de buurtjes willen spelen. Claire is meteen super enthousiast! Sjan telt heel  langzaam tot tien en iedereen gaat zich verstoppen. Sjakie vertelt tegen Claire dat hij een supergoede plek weet in het bos, daar vinden ze haar nooit! Claire is enthousiast en gaat meteen mee! Als iedereen, behalve Sjakie en Claire, gevonden zijn, komt Sjakie terug. Hij zit helemaal onder de krassen en kleerscheuren. Sjan schrikt hiervan en vliegt op hem af. Iedereen vraagt aan hem wat er gebeurd is?! Sjakie verteld dat het hele bos vol zit met rare figuren en boobytraps. Hij maakt een hele bange indruk. Anne-Sophie vraagt zich ondertussen af waar haar dochter ergens is? Sjakie zegt dat hij het niet weet, ze zal vast weg zijn gerend. Maar ze hoeven zich niet druk te maken, ze kan niet ver zijn. En de kinderen gaan vanavond toch het bos in, dus zij zullen Claire wel vinden. John Willems en de postbode zijn het met Sjakie eens. Ze stellen moeder gerust.

 

Vrijdagmorgen

John Willems, cameraman en postbode komen al pratend aan op het veld. Sjakie en Sjan zitten op hun bankje voor de caravan. Anne-Sophie en Karl komen ongerust naar buiten. Claire is de hele nacht niet thuisgekomen! Dadelijk is er iets ergs gebeurd! Op dat moment komt Claire uit het bos gelopen. Ze is helemaal vies en zit onder de kleerscheuren. De kinderen hebben haar de weg terug gewezen vannacht. Anne-Sophie is heel erg blij dat Claire weer veilig thuis is. Karl geeft de buren ervan langs. Zij met hun stomme ideeën ook altijd! Ze gaan naar binnen. Sjakie en Sjan zijn er erg van geschrokken hoe Claire eruitzag. Misschien was dit toch niet zo’n goed idee? Sjan geeft Sjakie de schuld en andersom. Ze gaan ruziënd naar binnen. John Willems en de postbode vragen zich af of dit nog wel ooit goed gaat komen?!

Vrijdagmiddag

Sjan en Sjakie hebben spijt van hun actie. Twijfelend bellen ze bij de buren aan en zij komen naar buiten. Ze willen sorry zeggen. Dit was niet netjes van ze en ze willen geen ruzie meer, ze zijn dat geruzie een beetje moe. Ze vragen aan Anne-Sophie, Karl en Claire of ze het nog ooit goed kunnen maken? Hierover wordt wat gemompeld, totdat Sjan een superidee heeft! Ze gaan een groot buurtfeest houden, en Sjan en Sjakie gaan dit organiseren. De buren zijn het ermee eens. Maar dit feest kan alleen gehouden worden als de kinderen ook meehelpen. Zij moeten voor een optreden zorgen, dan zorgen Sjan en Sjakie voor de rest. John Willems, cameraman en postbode zijn heel blij! Het is gelukt! De ruzies zijn voorbij!

Vrijdagavond

Het feest kan beginnen! Iedereen ziet er op zijn mooist uit. Zelfs Sjan en Sjakie, voor zover dat kan. Sjan en Sjakie bedanken alle mensen. Ze zijn heel blij dat de hele buurt is gekomen voor dit geweldige feest. Omdat ze zich nog schuldig voelen, hebben ze een dansje ingestudeerd, dat ze graag met John Willems en de buren willen opvoeren. De Macarena. Anne-Sophie, Karl, Claire en John doen graag mee! Sjan en Sjakie kunnen het dansje nu wel heel goed! De postbode komt op en hij bedankt John Willems, is hij eindelijk van dat eeuwige gezeur af. John Willems neemt afscheid van de buurtjes en het feest kan beginnen! 

 

liedje 2012; de stroat

U heeft Adobe Flash nodig om dit fragment te beluisteren.

 

Foto's

 

Filmpjes