Hoe het begon

oude logo

Geschiedenis ... hoe het begon

Het is natuurlijk super leuk om hier iets te weten te komen over de geschiedenis van KVW Heibloem!!

In 1964 is het allemaal begonnen... de eerste activiteiten van KVW werden georganiseerd. Toen we 40 jaar bestonden zijn we bij An Nelissen op de koffie geweest en hebben we haar van alles gevraagd over het ontstaan van KVW. Zij heeft ons heel wat kunnen vertellen. An heel erg bedankt hiervoor!

Thema´s waren er in de begin jaren nog niet, deze zijn er pas sinds 1994. Vanaf toen hadden we in de KVW week een thema en werd er iedere dag een toneelstukje gedaan om de dag te openen en af te sluiten. Het eerste thema was `Alli Baba en de 40 rovers`.                                                                                                                                             Er is altijd een weekprogramma geweest en werden er veel spellen gedaan met de kinderen ook als we ergens naartoe gingen. Vroeger was het meer gebruikerlijk om bij iemand van de leiding thuis te gaan eten, spelen en oefenen voor de vrijdagavondvoorstelling. Bij An Nelissen hebben in de loop der jaren heel wat groepen kinderen gespeeld en macaroni gegeten.

Kindervakantiewerk was in de begin jaren 3 dagen. Waarvan 1 dag ook een ´groot´ uitstapje naar het kanaal (Evertje), de Litsberg in Nunhem of naar Kirkelkesberg. De kinderen van de oudere groepen liepen dan naar Kirkelkesberg en de jongere groepen liepen wel heen, maar werden terug met auto´s gebracht. An Nelissen reed zelf ook geregeld met groepen kinderen. Een keer aangekomen op de Litsberg bleven er maar kinderen uit haar auto komen.... bleek dat ze 1 hele groep kinderen met leiding in haar auto had.

Een aantal jaren dat we naar Kirkelkesberg gingen ging er ook een zeikton met water mee. Dat was dikke pret en een gigantische knoeiboel! In het begin nam leiding zelf bolderkarren van thuis mee om de tassen van de kinderen in te vervoeren, later werden er bolderkarren van KVW aangeschaft. Later werden er ook uitstapjes met de bus gedaan, naar Steinerbos, Klein Zwitserland of Wanroij. Bij Steinerbos werd de buschauffeur gecontroleerd door de marechaussee, hij had zijn papieren niet op orde en dus moesten alle kinderen en leiding in de hitte wachten op een andere bus van een andere busmaatschappij. Uiteindelijk waren we pas om 19,30 uur in Heibloem.

KVW is al op verschillende lokatie´s gehouden in Heibloem. We begonnen op het schoolplein en de bovenzaal. Daarna in het oude gemeentehuis en het kerkplein, maar ook in de oude kleutschool die lag op de hoek van de Pater van Donstraat / Isidoorstraat / Horstpeel. Maar ook waar nu de Delshorst ligt en vroeger gewoon wei was is KVW gehouden. Daarna verhuisden we naar het voetbalveld, eerst in de oude kantine en op het handbalveld en nu al een aantal jaren op het evenemententerrein.

KVW heeft altijd een tent gehad. De eerste tent bestond uit een paar gekregen buizen waar een oranje zeil voor gekocht was. Daarna werd een oranje-witte tent gekocht en toen die versleten was werd de huidige witte tent gekocht. De tent wordt al een aantal jaren verhuurd om de kas te spekken. Verdere inkomsten halen we uit sponsorgelden, subsidie´s en de kinderbijdrage. Ook hebben we altijd een actie gehad om de kas te spekken. We zijn met tulpenbollen begonnen, daarna zijn we met kerstukjes, kerststerren en wafels langs de deur gegaan. Sinds een paar jaar gaan we niet meer huis aan huis maar kunt u iedere week de `KVW wafels` kopen bij Christine De Echte Bakker waarvan een deel van de opbrengste ten goede komt aan de activiteiten die we voor de kinderen organiseren.

De groepen zijn al vanaf de beginjaren ingedeeld volgens de klassenindeling op de basisschool. Het bestuur bestond voornamelijk uit leiding en heeft een wisselend aantal bestuursleden gehad, maar altijd uit minimaal 3 leden.

In de begin jaren werd er een kerkdienst gehouden met een gebed om zo de KVW week te openen, later werd dit een viering. Sinds 2001 is dit niet meer en wordt de KVW week geopend op het schoolplein waar het verhaal begint, het KVW lied (falderie faldera) en het themalied gezongen worden en waarna we allemaal samen in een optocht door het dorp naar het KVW terrein lopen.

Leuke traditie's

  • 's morgens en 's avonds wordt al vanaf de oprichting de vlag gehezen
  • de dag beginnen en eindigen met het KVW lied, dit bestaat al sinds de oprichting
  • de optredens op vrijdagavond met een fancy fair. In de begin jaren werden de prijzen bij elkaar 'gejoeid' of geregeld via sponsoren.
  • de groepsvlag wordt al sinds de oprichting door iedere groep gemaakt
  • de feestavond van de leiding is er altijd geweest. In de begin jaren gingen ze met alle leiding chinezen en naar het theater